Miért érek kevesebbet mint egy Finn diák?

   Biztosan mindenki hallott már a botrányos magyar oktatási rendszerről, arról, hogy a tankönyvekben hibásan és érthetetlenül van leírva a tananyag, arról, hogy olyan tudásra kell szert tennünk, ami a jövőben nem lesz hasznosítható. De nálunk miért tanítanak ilyen pocsékul és bután, míg például a finneknél egy álom az oktatási rendszer, és ha nem is az egész struktúrát, de rengeteg jó példát áttudnánk venni tölűk.
  Először is még nálunk van iskolai rangsor a legjobb intézményekről addig az északon fekvő országban mindig az számít a legjobb oktatóháznak, ami a legközelebb van hozzád ugyanis ott minden tanintézet egyenlő, nincsenek magán sulik sem. Családi és anyagi háttértől függetlenül mindenki egyenlő esélyeket kap.
  Finnországban óriási túljelentkezés van a tanári pályára, mivel ott a pedagógusokat megbecsülik és nagyon magas a fizetésük is, hagyják őket rendesen dolgozni és kibontakozni, míg itthon egy kötött tanterv van, nincsen szabad tankönyv választás, viszont orbitális mennyiségű tananyagot kell a fejünkbe tömniük elég rövid idő alatt.
  A diákok nincsenek túl terhelve,  minimális mennyiségű házifeladatot kapnak és az életre nevelik őket, nem pedig az érettségéire. A tanulók 93%- a leérettségizik, a hallgatók nagy része több nyelven beszél, és mindezek mellett munkaválalóként se teljesíthetnek rosszul, ugyanis ha Finnország egy kicsit is szegény ország lenne, akkor biztos nem állhatna a 156 országot érintő boldogság térkép első helyén. 
egy iskola kívülről
  S talán a legnagyobb különbség, a mentalitás a finnek hagyják a gyerekeket gyereknek és kamasznak lenni, élvezni az életet, ott még a matektanárnak is az a legfontosabb, hogy boldogok legyenek a tanulói, nem pedig az, hogy feltudják mondani a tankönyv tartalmát az első oldaltól az utolsóig.


Ez egy nagyon jó és érdekes videó, sokat elmond az ottani rendszerről, ha van időd nézd meg. :)

  Vicces, hogy itthon azt mondják, mi vagyunk a jövő, de semmit nem adnak a szavunkra. Szomorú, hogy nagy családokról beszélnek a népesség növekedés érdekében, de még az óvodás gyerekekkel se foglalkoznak eléggé. Mind tudjuk, hogy lehetne ezt jól csinálni, de nem akarják, ugyanis ha birkákat nevelnek belőlünk akkor könnyebben tudnak irányítani minket,  borzasztó szomorúan hangzik, hogy lehet csak ennyire egyszerű az egész, a kormány érdeke az, hogy birkák legyünk.
Megírva ezt a hosszú cikket, elgondolkoztam minden szavamon de, hogy " Miért érek kevesebbet mint egy finn diák?", hogy miért nem az életre nevelnek, hogy miért nem tanulhatok egy jól működő gyerekbarát oktatási rendszerben, hogy miért nem a probléma megoldási készségeket fejlesztik velünk, hogy miért rabolják el a gyermekkorunk nagy részét azzal, hogy fölösleges lexikai tudást tanítanak nekünk, (hiszen még a matektanárunk is azt mondja matek órán, hogy Ő a tanmeneti előírásoknak eleget tesz, de amit tanít annak a nagy részét soha nem fogjuk majd használni) azt pontosan még mindig nem tudom, de azt igen, hogy az oktatás nem a gyerekekért olyan amilyen, az oktatás csak is a politikáról szól, egy olyan dologról aminek az emberekért kéne tennie és nem az emberek ellen.  Szomorú...
ez nem csak az USA-ban található iskolákra igaz

Szerinted MI miért érünk kevesebbet mint a finn diákok?

Megjegyzések